Ogrevanje

Učinkovite tehnologije ogrevanja, ki se na trgu pojavljajo in so tudi najbolj pogosta izbira pri novogradnjah ali sanacijah, so nizkotemperaturni sistemi ogrevanja, s katerimi lahko veliko prihranimo. Najbolj uveljavljen ogrevalni sistemi, ki to omogoča je instalacija talnega gretja, ki se najbolj približa idealnemu ogrevanju, medtem ko stensko in stropno instalacijo uporabljamo predvsem v kombinaciji z hlajenjem v poletnem času.

Talno gretje pa ima tudi veliko drugih prednosti:

  • Ni intenzivnega dvigovanja prahu, ker je kroženje zraka počasno.
  • Dosežemo večje toplotno ugodje, saj je temperatura sevanja nižja kot pri ogrevanju z radiatorji.
  • Enako ugodje dosežemo pri 1-2 ºC nižji temperaturi prostora, kar pomeni dodatni prihranek.
  • Boljša izkoriščenost alternativnih virov energije (toplotne črpalke, sončna energija)
  • Stenska in stropna instalacija nam omogoča tako ogrevanje kot hlajenje po istih ceveh.

Talno gretje predstavlja najučinkovitejšo obliko ogrevanja. Za enako udobje imamo lahko v stanovanju nekje 1,5 stopinje nižjo temperaturo kot pri ogrevanju z radiatorji. Poleg tega imajo vsi sodobni ogrevalni sistemi (toplotne črpalke, solarni sistemi, kondenzacijski kotli) veliko boljši izkoristek pri nižjih temperaturah vode za ogrevanje katera je pri talnem gretju cc 30 stopinj za razliko od radiatorjev, kjer je temperatura dosti višja cc 60 stopinj.

Poleg omenjenega radiatorsko ogrevanje pripomore k dosti bolj suhemu zraku v stanovanju in k bolj intenzivnemu dviganju prahu. V kolikor iščete najbolj varčno ogrevanje stanovanja, je dobro, da razmislite v smeri talnega gretja.

Stensko ogrevanje pa uporabljamo predvsem v kombinaciji s hlajenjem. Tako lahko v hiši izvedemo v pritličju talno gretje, v mansardi pa stensko ogrevanje/hlajenje, kjer se predvideva, da bo v poletnih mesecih potrebno prostore hladiti. Za hlajenje pa uporabimo kar toplotno črpalko, ki nam drugače služi za ogrevanje.

Najcenejše ogrevanje stanovanja je tako odvisno od veliko dejavnikov. Najcenejša investicija pa ne pomeni tudi dolgoročno najcenejšega ogrevanja.

V podjetju KLIMSTRO vam svetujemo in za vas pripravimo ugodno in smiselno rešitev za vašo novogradnjo že v fazi projektiranja. Ravno tako se posvetujte z nami v primeru sanacije obstoječe stavbe.